Brannsikkerhet

Vet du hva du skal gjøre når brannalarmen går? Det viktigste er at du forlater boligen din umiddelbart.

Hva gjør jeg hvis alarmen går av?

 • Forlat bygget umiddelbart.
 • Ser du brann eller røyk, ring 110.
 • Slå alarm i huset, og forsøk å varsle andre beboere.

Evakuering

Forlat huset så raskt du kan. Husk å lukk dører og vinduer før du forlater huset, for å hindre spredning av brannen. Finn et oppholdssted litt unna huset, slik at brannvesenet lett kan komme til. Vent på ytterligere hjelp.

Slukkeutstyr

Gjør deg kjent med slukkeutstyret som finnes. Alle boligene er utstyrt med husbrannslange under kjøkkenbenken. Dersom det er et lite branntilløp, bør du prøve å slukke brannen med tilgjengelig slukkeutstyr.

Rømningsveier

Gjør deg kjent med rømningsveiene og nødutgangene der du bor. Husk at rømningsveien og nødutgangene skal alltid være frie, i tilfelle bygningen må evakueres. Alle nødutganger som er låst til vanlig vil automatisk låses opp dersom brannalarmen går.

Årsaker til at brannalarmen utløses

Når alarmen i bygningen ringer er det ofte forårsaket av matlaging og at døra til gangen blir åpnet slik at røyken slipper ut i gangen. Dette vil gjøre at bygningens brannalarm går av og brannvesenet blir varslet.

Hvis du har røyk i leiligheten, ikke åpne døra ut til gangen for å lufte ut.

Hvordan lufte ut røyk fra leiligheten

 • Fjern kilden til røyk fra varmen, sett på lokk, slukk hvis det trengs.
 • Skru på ventilasjonen
 • Åpne døra til soverom, bad, vinduer ogbalkongdør.

IKKE ÅPNE DØRA UT TIL GANGEN

  • Å åpne dører og vinduer inni leiligheten gjør at ventilasjonssystemet i leiligheten fjerner luft og røyk fortere. Dette kan også være lurt å gjøre når du lager mat hvis det er behov for mer ventilasjon. 

Røykvarsler inne i leiligheten

Røykvarsleren i leiligheten er ikke knyttet til bygningens røykvarlsingssystem. Det er to separate systemer som opererer uavhengig av hverandre.

Røykvarslerne er i taket på soverom og fellesarealer. Varslerne bruker et 9-volts batteri, som beboer er ansvarlig for å bytte. Vi anbefalerat beboer tester røykvarsleren en gang i måneden.

Fellesarealene i noen av leilighetene har et annet røykvarslersystem. Det er en boks på veggen ved siden av inngangsdøra med fire lys. Det første lyset viser om systemet er på. De tre andre lysene viser informasjon om alarmen. Det er en sirene ved siden av boksen og en røykvarsler i taket. Hvis alarmen starter kan du trykke på et av de tre lysene for å skru den av. Lyset vil blir rødt eller gult.  Alarmen vil starte igjen hvis det fortsatt er røyk i rommet og du kan trykke på knappen igjen for å skru den av. Du må gjøre dette til røyken er borte.

Ikke fjern elle koble fra røykvarslerne

Hvis røykvarlseren blir fjernet eller gjort noe med kan du bli holdt finansielt og juridisk ansvarlig hvis det bryter ut brann, uavhengig om brannen startet et annet sted. Naboene dine avhenger av at du har en fungerende røykvarlser som advarer dem.

Skru på ventilasjonen hver gang du lager mat

Dette gjør at luften blir sirkulert med frisk luft, som skaper et røykfritt miljø. Bruk redskaper som toastjern under eller nære viften.

Hold ovnen og kokeplatene rene

Mat som ligger igjen fra tidlgiere matlagingbrenne og trigge røykvarsleren. Vask ovnen og kokeplatene hver gang du har laget mat.

Huskeliste

 • Test røykvarsleren en gang i måneden
 • Ikke åpne døra ut til gangen ved røyk f.eks. fra matlaging
 • Ikke gå fra komfyren når du lager mat.
 • Bruk kjøkkenvifte.
 • Hold stekeplater og ovn ren.
 • Vær forsiktig når du bruker stearinlys.
 • Ikke ta ned røykvarsleren eller ødelegg!
 • Gjør deg kjent med slukningsutstyr og rømningsutstyr der du bor.
 • Rømningsveiene som korridor, trapper og balkonger må være ryddet, og ting som står i veien kan bli kastet under inspeksjon.

Røykvarslerne i gangen i våre studentboliger har automatisk varsling i fellesareal til Brann- og redningsetaten.

Standarer og krav

BSN møter og overgår standardebe og følger anbefalingene til Oslo brann- og redningsetat.

BSN overgår kravene til alarmsystemer i bygninger ved å ha et systemt som automatisk varsler brannvesenet når bygningens alarm går. Å ha et brannvarslingssytem for bygningen er påkrevd, å varsle brannvesenet er ikke det.

BSN møter kravene ved å ha røykvarsler i hvert rom i leiligheten.

BSN overgår kravet til alarmklokker. Alarmklokker ble lagt til i korridorer og utenfor bygningen.

Bygningsalarm vs leilighetsalarm

Bygning 3A-4A, 2B og 1C har sine egne alarmsystem. De fungerer uavhengig av hverandre og er ikke knyttet til røykvarlserne i leilighetene.

Hvis du bor i bygning 2B og alarmen går i bygning 3A vil du ikke høre den godt og det er ikke meningen at du skal evakuere.

 

Lurer du på noe? Send oss en henvendelse! Kontakt oss